3 Σχόλια

Αλβανοί στην Ελλάδα, ξένοι στην Αλβανία

Στην πλατεία «Κορυτσάς» ο κυρ Αποστόλης, 95 ετών, θεωρείται μάστερ του ντόμινο. Στο παιχνίδι αυτό ψάχνουν διέξοδο δεκάδες άνεργοι ΑλβανοίΛόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας, οι περισσότεροι έχουν μείνει άνεργοι. Καθημερινά, διασχίζουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος της πλατείας Αργεντινής Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να λέγεται και πλατεία «Κορυτσάς».

Τις ημέρες με ηλιοφάνεια, το πάρκο μετατρέπεται σε υπαίθριο καφενείο. Εδώ βρίσκουν διέξοδο από την ανεργία, συζητώντας εφ’ όλης της ύλης σε δύο γλώσσες, παίζοντας ντόμινο και κάνοντας διαγωνισμούς στο sudoku. Κατεβάζουν τραπέζια από τα σπίτια τους, καρέκλες με μπορντό βελούδινη ταπετσαρία και σκαλιστά ξύλινα σκαμπό, απομεινάρια της γαμήλιας προίκας που εστάλη προ 15ετίας από τις μανάδες τους, από το Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά, την Αυλώνα, το Φίερι, ως κειμήλιο από την πατρίδα που έχασαν. «Υστερα από 21 χρόνια στην Ελλάδα, στην Αλβανία με έχουν για ξένο. Ξένος όμως είμαι και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πατρίδα», λέει ο Θανάσης από την Κορυτσά.

Από το 1992

Ηρθε στην Ελλάδα το 1992, όταν το πρώτο μεγάλο κύμα Αλβανών πέρασε -παράνομα στην πλειονότητά του- τα ελληνικά σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. «Δούλεψα στην οικοδομή και με πολλές οικονομίες κατάφερα να αγοράσω μια γκαρσονιέρα. Οταν ήρθε η κρίση, ήμουν ο πρώτος που απολύθηκα. Εγώ κι ένας άλλος. «Εσείς πρώτοι», μας είπε, «επειδή είστε Αλβανοί»».

Οταν ξεκινάει η «μάχη» των 151 πόντων -έτσι αποκαλούν κάθε παρτίδα ντόμινο- ανάβουν τα αίματα. Αφοσιωμένοι στην εξέλιξη του παιχνιδιού, μετά βίας αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε ξένη παρουσία. «Συγγνώμη, ελληνικά μιλάει κανείς;». «Ολοι μας, τι ακριβώς θέλεις;».

Ο κυρ Αποστόλης, από την Κορυτσά, θεωρείται ο master του ντόμινο. Στην πλατεία κυκλοφορεί η φήμη ότι το καλοκαίρι κέρδισε 45 παιχνίδια στη σειρά. Περίπου τα μισά από τα χρόνια του. «Είμαι 95 ετών, καθαρός Αθηναίος», λέει αστειευόμενος καθώς χτυπά με δύναμη τα πούλια πάνω στο τραπέζι. Τα χέρια του μαρτυρούν ότι έχει δουλέψει σκληρά. Σήμερα είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ. «Είχε μια σύνταξη 250 ευρώ, αλλά τώρα του την έκοψαν», λέει ο κυρ Βασίλης, νεότερός του κατά 20 χρόνια. Ο ίδιος δούλευε ως βοσκός στην ανατολική Αττική και σήμερα ζει με λιγότερα από 200 ευρώ το μήνα.

Γύρω από το σιντριβάνι, συζητούν ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο. Συζητούν στα ελληνικά, για το μέλλον των παιδιών τους, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, σπούδασαν εδώ και τώρα είναι άνεργα ή σε θέσεις που δεν πληρώνονται καλά. Οι γνώμες διίστανται. Για κάποιους η επιστροφή στην Αλβανία, εφόσον εκεί βρεθεί μια αξιοπρεπής θέση εργασίας, είναι μια επιλογή. Για άλλους, είναι οπισθοδρόμηση. «Αν το παιδί θέλει να φύγει από την Ελλάδα, πρέπει να διαλέξει μια πιο προχωρημένη χώρα», λέει ο Γιάννης, άνεργος οικοδόμος και συνεχίζει: «Η επιστροφή στην Αλβανία είναι επιστροφή στο χρόνο».

Η Φωτεινή, κόρη μεταναστών από την Αλβανία, έχει πάει δύο φορές στην Αλβανία. Είναι 24 ετών, γεννήθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα, δεν μιλάει αλβανικά και δουλεύει ως διοικητική υπάλληλος, σε ιδιωτικό νοσοκομείο. «Αν γίνει κάτι και χάσω τη δουλειά μου, σε καμία περίπτωση δεν γυρίζω πίσω.

Ως ιδιωτικός υπάλληλος, βέβαια, εκεί δεν θα πλήρωνα φόρους», λέει αναφερόμενη στην ανακοίνωση του Σαλί Μπερίσα, ότι απαλλάσσει από τους φόρους απασχόλησης για 3 χρόνια κάθε νέο εργαζόμενο υπάλληλο. «Θα μείνω εδώ και θα ψάξω αλλού για δουλειά», λέει η ίδια. «Ο αδερφός μου σπούδασε σε ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων και έφυγε για να δουλέψει στους Αγίους Σαράντα, σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Επαθε κατάθλιψη. Δεν άντεξε και γύρισε πίσω», λέει η Φωτεινή. Με το μισθό της βοηθάει την οικογένειά της. «Ο πατέρας μου ημιαπασχολείται 2-3 ώρες την εβδομάδα, ως κηπουρός. Η μητέρα μου τώρα έχασε τη δουλειά της. Δούλευε επί τρία χρόνια, διπλή βάρδια, καθαρίστρια το πρωί στο νοσοκομείο και τα βράδια ως αποκλειστική σε ηλικιωμένους». «Οι σύζυγοι των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα θα λέγαμε πως είναι το «ισχυρό» φύλο. Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες σηκώνουν το βάρος στο αλβανικό μοντέλο οικογένειας που ζει στην Ελλάδα και το οποίο συνίσταται ως επί το πλείστον από μητέρα οικιακή βοηθό και πατέρα οικοδόμο», λέει ο Θάνος Μαρούκης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Bath και ειδικός σε θέματα Αλβανών μεταναστών.

Δυσκολίες

«Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι δυσκολεύονται και οι γυναίκες. Δυσκολίες υπήρχαν πάντα και οι Αλβανοί είναι μαθημένοι στις δυσκολίες. Αρκετοί από αυτούς είναι με το ένα πόδι στην Αλβανία και με το άλλο στην Ελλάδα. Δουλεύουν στη μία χώρα για να συντηρήσουν την επιχείρηση που έχουν στην άλλη».

Αντί για Θεσσαλονίκη, Σελανίκ. Αντί για Ηγουμενίτσα, Γκουμενίτς. Αντί για Κέρκυρα, Κορφούζ.

Το πρόβλημα εκκρεμεί για περισσότερους από 6 μήνες. Στα διαβατήρια που εκδίδονται στην Αλβανία, η πόλη και η χώρα προέλευσης του κατόχου αναγράφονται στα αλβανικά και όχι με τις διεθνείς ονομασίες τους. Ετσι πολλά παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δεν μπορούν να επισκεφθούν την Αλβανία και να επιστρέψουν πάλι στη χώρα μας, ούτε μπορούν να θεωρήσουν άλλα έγγραφα καταθέτοντας το διαβατήριό τους.

Για το λόγο αυτό, οι Αλβανοί που κατοικούν στην Ελλάδα πραγματοποίησαν, χθες, διαμαρτυρία έξω από το αλβανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της αναγραφής των τοπωνυμίων.

Advertisements

3 comments on “Αλβανοί στην Ελλάδα, ξένοι στην Αλβανία

  1. »Η Φωτεινή, κόρη μεταναστών από την Αλβανία, έχει πάει δύο φορές στην Αλβανία. Είναι 24 ετών»

    Συγγνώμη αλλά από όσο ξέρω από τη στιγμή που τα σύνορα άνοιξαν επί Μητσοτάκη το 1991 (;), η κοπέλλα ούσα γεννημένη το 1988 ή 1989 αποκλείεται να είναι γεννημένη στην Ελλάδα όπως γράφει ο/η αρθρογράφος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: