Σχολιάστε

Αθανασίου: «Ετοιμάζεται ο νέος νόμος για την ιθαγένεια»

Ο νέος νόμος για την ιθαγένεια ετοιμάζεται δήλωσε στο Α πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου. Μιλώντας για τις αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρέπει να αλλάξει το κριτήριο με το οποίο δίνεται η ιθαγένεια. «Το ουσιαστικό κριτήριο για την ιθαγένεια είναι η παιδεία» είπε «μόνη η γέννηση δεν μπορεί να δώσει υπηκοότητα. Το παΐδι που θα έχει λάβει την βασική εκπαίδευση στην Ελλάδα θα μπορεί να παίρνει και την ιθαγένεια».
«Όλα όμως τα παιδάκια που γεννιούνται στην Ελλάδα θα έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην χώρα, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.
Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Χ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: « Ο νέος νόμος για ιθαγένεια ετοιμάζεται, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μερικές διατάξεις μη συμβατές με το Σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να τις αλλάξουμε…Υπάρχει μια επιτροπή εκπροσώπων της τρικομματικής κυβέρνησης που το επεξεργαζόμαστε…Ο νόμος για την ιθαγένεια θα αλλάξει και θα είναι συμβατός το τι ισχύει στις χώρες του Νότου που έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς. Αυτό κάνουμε…
Μια βασική διαφορά που πρέπει να αλλάξει είναι ότι παλιά το παιδί των αλλοδαπών που γεννιόταν στη χώρα αυτόματα έπρεπε την ιθαγένεια. Αυτό εκτός ότι δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα κρίθηκε αντισυνταγματικό…. Θεωρώ ότι το καλύτερο ουσιαστικό κριτήριο που δεν σηκώνει αντίρρηση είναι η παιδεία…. Μόνο η γέννηση δεν μπορεί να προσδώσει την ιθαγένεια…»
Πηγή ΕΡΤ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: