Σχολιάστε

Αλβανία: Συμφωνία για τη χορήγηση της αλβανικής ιθαγένειας στους Κοσοβάρους πολίτες

pasaporta21

Συμφωνία για τη χορήγηση της αλβανικής ιθαγένειας στους Κοσοβάρους πολίτες θα υπογράψουν τα Τίρανα και η Πρίστινα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Κοσόβου με τις Βρυξέλλες για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στις χώρες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι θα ήθελε από καρδιάς να χορηγήσει την αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους κοσοβάρους πολίτες, αλλά αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο, διότι η Πρίστινα διαπραγματεύεται αυτή την ώρα με τις Βρυξέλλες για τη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων βίζας.

«Θα ήθελα να το κάνουμε αυτό από αύριο κιόλας «, δήλωσε ο κ. Μπερίσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στα Τίρανα.

Ο κ. Μπερίσα αναφέρθηκε και στις  δηλώσεις περί ενοποίησης των Αλβανών, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντά τους όπου και αν βρίσκονται.

«Η Αλβανία δεν είχε,  δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ εδαφικές διεκδικήσεις. Η Αλβανία δεσμεύεται να σεβαστεί τα υπάρχοντα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά την ίδια στιγμή θα παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των Αλβανών όπου και αν βρίσκονται, κάτι που συμπίπτει και με τις ευρωατλαντικές αξίες. Όλες οι προσπάθειες για εκφοβισμό τον Αλβανών, και η πίεση εναντίον τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Οι Αλβανοί πρέπει να ζουν ελεύθεροι και ίσοι, στις αντίστοιχες χώρες. Αν αυτό ονομάζεται εθνικισμός, είμαι υπερήφανος και αποφασισμένος» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Οι δύο πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις εξελίξεις στις αντίστοιχες χώρες.

Ο κ. Θάτσι αναφέρθηκε και στις συνομιλίες του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Για μένα προσωπικά η συνάντηση με τον κ. Ντάτσιτς είναι κάτι πολύ βαρύ, αλλά θα πρέπει να καθίσουμε και να ξεπεράσουμε το παρελθόν μας» δήλωσε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός. 

Εν τω μεταξύ ο Σάλι Μπερίσα χαρακτήρισε το διάλογο Κοσόβου και Σερβίας πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: