Σχολιάστε

Γερμανία: Μετανάστες από την ελίτ των εργαζομένων

αρχείο λήψης (3)

Μια νέα γενιά μεταναστών καταφθάνει στη Γερμανία: Οι πρόσφυγες της κρίσης. Είναι νέοι, μορφωμένοι και πολύγλωσσοι. Πολλοί διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καμία προοπτική στη χώρα τους και πηγαίνουν στη Γερμανία, ακριβώς όπως έκαναν και οι παππούδες τους πριν από μισό αιώνα, γράφει το «Spiegel». Στη δεκαετία του ’60, οι εργάτες από τη νότια Ευρώπη ήταν η πρώτη μεγάλη ομάδα μεταναστών που αναζήτησε δουλειά στη Γερμανία. Σήμερα τα εγγόνια τους συνθέτουν το δεύτερο μεγάλο κύμα προς τη χώρα.
Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι είχαν ως στόχο την εύρεση δουλειάς, όμως οι σημερινοί μετανάστες εργάζονται στα εργαστήρια πανεπιστημίων και όχι στις γραμμές παραγωγής. Αντί να αναλαμβάνουν τις δουλειές που σνομπάρουν οι Γερμανοί, εργάζονται σε πολυτελή γραφεία, γίνονται γιατροί και σχεδιάζουν τα προϊόντα που συναρμολογούν άλλοι στις γραμμές παραγωγής.

Ευρωπαίοι πολίτες
Έχουν καλύτερη μόρφωση και περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και γι’ αυτόν τον λόγο δεν αισθάνονται ούτε επισκέπτες ούτε εργατικά χέρια. Αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες και θεωρούν δεδομένο ότι ανήκουν οπουδήποτε στην Ευρώπη και ότι θα φύγουν αν βρουν αλλού καλύτερα. Αποτελούν την ελίτ των σημερινών μεταναστών και αλλάζουν την εικόνα της κοινωνίας για τους μετανάστες. Στο παρελθόν, οι μετανάστες προς τη Γερμανία ήταν σημαντικά λιγότερο μορφωμένοι από εκείνους προς άλλες χώρες. Σήμερα, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, σχεδόν οι μισοί από τους νεοαφιχθέντες διαθέτουν δίπλωμα πανεπιστημίου και καταφθάνουν μαζικά. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μετανάστευσαν στη Γερμανία μόνο το πρώτο μισό του 2012.

«Θεόσταλτοι»
Μόλις εγκαθίστανται στη χώρα, διαπιστώνουν ότι η κοινωνία συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι οι μετανάστες δεν απειλούν την ευημερία της Γερμανίας αλλά, αντίθετα, τη διατηρούν. «Η νέα ποιότητα των μεταναστών είναι θεόσταλτη», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγκεν. «Βοηθάει τη χώρα μας, κάνοντάς τη νεότερη, πιο δημιουργική και πιο διεθνή. Επωφελούμαστε όλοι: οι νέοι επειδή ξεκινούν μια καριέρα και η κοινωνία μας επειδή επαγγελματίες επανδρώνουν κενές θέσεις».

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, ο πλούτος της Γερμανίας θα συρρικνωθεί χωρίς τους νέους μετανάστες. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να συντηρούν έναν αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων. Ακόμη και αν περισσότερες γυναίκες και ηλικιωμένοι εργάζονται με πλήρες ωράριο την επόμενη δεκαετία, το εργατικό δυναμικό δεν θα είναι αρκετό για να συντηρήσει την επιτυχημένη λειτουργία της οικονομίας. Οι δημογράφοι υπολογίζουν ότι η Γερμανία θα διατηρήσει τη δύναμή της μόνο αν η εισροή μεταναστών ξεπερνάει την εκροή κατά 400.000 άτομα τον χρόνο. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί επί αρκετά χρόνια. Διαφορετικά, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα συρρικνωθεί περισσότερο απ’ όσο σε κάθε άλλη βιομηχανοποιημένη χώρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: