Σχολιάστε

Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία πριμοδοτούν τον αγωγό ΤΑΡ

TAP_550x300

 

Σοβαρή διευκόλυνση για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ παρέχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως και οι αντίστοιχες Ρυθμιστικές Αρχές της Ιταλίας και της Αλβανίας οι οποίες ενέκριναν από κοινού την εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού από τον κανόνα για την πρόσβαση τρίτων, αλλά υπό όρους.

Με την κοινή απόφαση των τριών Ρυθμιστών, οι κατασκευαστές, και διαχειριστές στη συνέχεια, του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό άεριο, δηλαδή οι εταιρείες Axpo (πολυεθνική που ελέγχει την ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού EGL), η γνωστή γερμανική ΕΟΝ και η νορβηγική πετρελαϊκή Statoil θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν το αέριο που μεταφέρει ο αγωγός στους πελάτες της αρεσκείας τους, διαμορφώνοντας ανάλογα και την τιμή, χωρίς να παρεμβαίνουν οι Ρυθμιστικές Αρχές στον καθορισμό τους.

Η διευκόλυνση αυτή, εξαίρεση από τη συνήθη πρακτική της Ε.Ε., προβλέπεται ωστόσο από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και η κοινή απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών κοινοποιείται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δική της αξιολόγηση. Η απόφαση για εξαίρεση των τριών Αρχών δίνεται υπό όρους. Παρέχεται, γιατί έτσι ο κατασκευαστής αναλάμβάνει το ρίσκο της δαπανηρής επένδυσης, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ ζήτησε σε πρώτο στάδιο να έχει ο αγωγός τη δυνατότητα μεταφοράς αερίου κατά το 50% (αντιστοιχεί σε 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως), με άλλους όρους, που δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις και θα έχουν πρόσβαση όλοι και με ίσους όρους, με τη ΡΑΕ να μπορεί να παρεμβαίνει στις τιμές.

Ξεκίνησε έτσι μία διαδικασία κατά την οποία οι κατασκευαστές ζήτησαν διερευνητικές προσφορές, και ήδη πριν το καλοκαίρι θα προχωρήσει και η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών. Με αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τίμημα και συνεπώς θα δεσμευτούν ώστε να αποκτήσει ο αγωγός την απαιτούμενη δυναμικότητα. Ετσι θα υπάρχουν και άλλοι πάροχοι φυσικού αερίου και θα έχουν πρόσβαση περισσότεροι πελάτες με διαφορετικούς όρους και πολιτική τιμών.

enet.gr

Σχολιάστε