Σχολιάστε

Περισσότεροι από 35.000 Βαλκάνιοι φοιτητές σε πανεπιστήμια της Τουρκίας

pic-0-norm

 

Η Τουρκία απλοποιεί τις διαδικασίες αίτησης υποτροφιών, προσελκύοντας φοιτητές από ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Η διαθεσιμότητα υποτροφιών και μία εύκολη διαδικασία ηλεκτρονικής αίτησης, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού φοιτητών Πανεπιστημίου από τα Βαλκάνια οι οποίοι επιδιώκουν να σπουδάσουν στην Τουρκία.

Ο κ. Σεΐν Τσαρντάκ, συντονιστής της Τουρκίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των Βαλκανίων, δήλωσε στους SETimes πως οι υποτροφίες ανέρχονται συνολικά σε 450 δολάρια (344 ευρώ) το μήνα για προπτυχιακούς και 575 δολάρια (440 ευρώ) το μήνα για φοιτητές διδακτορικού. Οι υποτροφίες καλύπτουν επίσης δυο γεύματα την ημέρα, ασφάλεια υγείας και μεταφορικά έξοδα.

Υπάρχουν 500 προγράμματα σπουδών που διατίθενται σε 175 Τουρκικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν δωρεάν ετήσια μαθήματα Τουρκικής γλώσσας πέραν του επιλεγμένου προγράμματος σπουδών τους.

Ετησίως, η Τουρκία προσφέρει 4.000 υποτροφίες σε φοιτητές 150 διαφορετικών χωρών. Το προηγούμενο έτος, οι υποτροφίες ανήλθαν συνολικά σε 1,2 δισ. δολάρια (917 εκατ. ευρώ).

Φοιτητές από Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα φοιτούν επί του παρόντος με υποτροφίες στην Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα, στην Π.Γ.Δ.Μ  φοιτούν περισσότεροι από 300 Τούρκοι φοιτητές ετησίως, και υπάρχουν Τούρκοι φοιτητές σε πανεπιστήμια σε Βουλγαρία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε αντίθεση, η ελληνική πολιτεία είχε διακόψει τις ελάχιστες υποτροφίες που έδινε, στους ελληνικής καταγωγής φοιτητές των Βαλκανίων. Αυτό, κατά την προηγούμενη δεκαετία, όχι τώρα με την οικονομική κρίση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: