Σχολιάστε

Η πΓΔΜ και η Αλβανία επιδιώκουν να αναπτύξουν τον τουρισμό στη λίμνη της Οχρίδας

MIKIphoto

 

Η ΜΚΟ της πΓΔΜ «Aureola» και η ΜΚΟ της Αλβανίας «Association of Women with Social Needs» ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού στη λίμνη της Οχρίδας. Με την αύξηση του αριθμού των τουριστών, οι δύο χώρες ελπίζουν να δημιουργήσουν ισχυρότερους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων και από τις δύο πλευρές των συνόρων της λίμνης.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της περιοχής, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός στρατηγικού οράματος για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, να βελτιώσουμε την οικονομία και τη διασυνοριακή συνεργασία», είπε η Μπαγιάνα Τσεβέλι, πρόεδρος της ΜΚΟ Association of Women with Social Needs, που εδρεύει στο Δυρράχιο, στους SETimes.

Η Νουρίε Ζάκου, συντονίστρια του προγράμματος, δήλωσε ότι η πΓΔΜ και η Αλβανία θα προωθήσουν από κοινού τη λίμνη Οχρίδα σε γνωστές ευρωπαϊκές εκθέσεις.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προώθηση σε τουριστικές εκθέσεις στο Λονδίνο και το Μόναχο. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε και λίγοι μόνο άνθρωποι στο εξωτερικό το γνωρίζουν», είπε η Ζάκου στους SETimes.

Η Ρουχίγιε Σύλλα, πρόεδρος της ΜΚΟ Aureola, είπε στους SETimes ότι η καλύτερη προώθηση και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών θα ενισχύσουν επίσης τις τοπικές οικονομίες.

«Εδώ, ο τουρισμός διαρκεί μόνο δύο μήνες, σύντομο χρονικό διάστημα για να ζουν από τα έσοδα του τουρισμού οι κάτοικοι της λίμνης της Οχρίδας. Η περιοχή χρειάζεται ο τουρισμός να διαρκεί αρκετούς μήνες τον χρόνο, γεγονός που θα επηρεάσει τις οικονομίες [και των δύο χωρών] και τις τοπικές οικονομίες. Το μόνο που λείπει είναι η καλή υποδομή, κάτι που πρέπει να βελτιωθεί», είπε η Σύλλα.

Οι ΜΚΟ αποσκοπούν επίσης στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των γυναικών της πΓΔΜ και της Αλβανίας μέσω χειροτεχνημάτων και σπεσιαλιτέ.

Ένα εστιατόριο με εθνικά πιάτα θα ανοίξει στην Καλίστα, στην πΓΔΜ, όπου θα προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ στους τουρίστες.

Ο Βλάντο Σουκλόσκι, εργαζόμενος στον τουριστικό τομέα της Οχρίδας, συμφωνεί ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ θα πρέπει να αυξήσουν το επίπεδο της τουριστικής συνεργασίας τους.

«Ένα καλό σημάδι μιας θετικής κατεύθυνσης είναι ότι υπάρχει αυξανόμενος αριθμός Σκοπιανών που πηγαίνουν για διακοπές στην Αλβανία και Αλβανών που πηγαίνουν στην πΓΔΜ. Όσο περισσότερο ανοίγει η Αλβανία τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον για συνεργασία», είπε ο Σουκλόσκι στους SETimes.

Ο Σουκλόσκι δήλωσε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις πόλεων και στις δύο πλευρές των συνόρων θα πρέπει να συνεργαστούν για την προώθηση της λίμνης στις αγορές του εξωτερικού.

Αλβανοί τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουρισμού της Αλβανίας, καθώς και δημοσιογράφοι των αλβανικών μέσων ενημέρωσης, επισκέφθηκαν πρόσφατα την Οχρίδα και τη Στρούγκα ώστε να εξοικειωθούν με τις τουριστικές προσφορές στην πΓΔΜ.

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν οι πρωτοβουλίες συνεργασίας στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιφέρεια; Πείτε μας τις σκέψεις σας στα σχόλια.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: