Σχολιάστε

ΕΕ: Η επίτευξη συμφωνίας με το Κόσοβο είναι η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για να δώσουν στη Σερβία μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ε.Ε. 1

Eπισκέψεις στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την πΓΔΜ πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, αφήνοντας ανοικτό το πρόγραμμά της και για άλλες επισκέψεις -κυρίως τη Σερβία, μετά τις άκαρπες συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η έκθεση για το εάν θα ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Άστον αναφέρει ξηγεί ότι μεταβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια για να «ενισχύσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ» ενόψει μελλοντικών ενταξιακών διαδικασιών .

«Θα ενθαρρύνω τις ηγεσίες της περιοχής να ακολουθήσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» τονίζει. Η ανακοίνωση δεν αποκλείει να ανακοινωθούν «και άλλοι σταθμοί αργότερα».

Η Αστον είχε εκφράσει τη λύπη της για την ανακοίνωση στις 8 Απριλίου της Σερβίας ότι δεν υπογράφει μια συμφωνία με την Πρίστινα που προτείνει η ΕΕ, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με το Κόσοβο και είχε καλέσει το Βελιγράδι να «κάνει μια τελευταία προσπάθεια».

Οι αρχές της Σερβίας δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά την τελευταία συνεδρίαση υπό την αιγίδα της ΕΕ, στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε σε αποτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 16 Απριλίου έκθεση αξιολόγησης, η οποία θα δοθεί στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Η επίτευξη συμφωνίας με το Κόσοβο είναι η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για να δώσουν στη Σερβία μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Το πρόσφατο ναυάγιο θεωρείται ότι θα επιβραδύνει τη διαδικασία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: