Σχολιάστε

Αλβανία: Επικρίσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εκτεταμένη διαφθορά

A594B260DC3B8094E39EEAE6604F1252

 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αλβανία απολαμβάνουν ασυλία από ποινικές διώξεις. Τιμωρούνται κυρίως οι κατώτερου επιπέδου για καταχρήσεις και άλλοι σαφώς εμπλεκόμενοι μετατίθενται σε άλλες θέσεις, αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αλβανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε με σκληρό τρόπο την κυβέρνηση της Αλβανίας για το υψηλό επίπεδο διαφθοράς και την αποτυχία στον αγώνα κατά του φαινομένου αυτού.

«Η πανταχού παρούσα διαφθορά σε όλους τους κλάδους της κυβέρνησης, ειδικά στο δικαστικό σύστημα, παραμένει σοβαρό πρόβλημα. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην πραγματικότητα έχει «κολλήσει» καθώς τα πολιτικά κόμματα έστρεψαν την προσοχή τους στις εθνικές εκλογές του 2013. «Η βαθιά κομματικοποίηση των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών να συμμετέχουν πλήρως στη διοίκησή τους» αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στην ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κεφάλαιο για την Αλβανία.

Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι «οι καταδίκες για υποθέσεις διαφθοράς κατά κρατικών αξιωματούχων ήταν σποραδικές και ασυνεπείς».

«Πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί, καθώς και δικαστές, που απολαμβάνουν ασυλία από ποινικές διώξεις και ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, συχνά μπόρεσαν να αποφύγουν τη δίωξη. Ορισμένοι υπάλληλοι χαμηλότερου επιπέδου τιμωρήθηκαν για τις καταχρήσεις. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ήταν σαφώς εμπλεκόμενοι σε κρούσματα καταχρήσεων, απλά μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις στην κυβέρνηση χωρίς καν να τιμωρηθούν» αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τονίζει, επίσης, ότι «η συνεχής εδραίωση της εξουσίας στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος έχει διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία των θεσμικών οργάνων της χώρας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: