Σχολιάστε

Αλβανία: Μείωση εισαγωγών στα βασικά προϊόντα διατροφής

550_334_15665

 

Μείωση, κατά 10,8% σημείωσαν οι εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σύμφωνα το Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝSTAT). Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διψήφια μείωση των εισαγωγών των προϊόντων αυτόν, κάτι που αποδείχνει ότι οι πολίτες μειώνουν το κόστος διατροφής τους.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι η συρρίκνωση του εισοδήματος, αλλά και η αβεβαιότητα λόγω της κρίσης, έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι δείχνουν τάσης να μην ξοδεύουν και να κάνουν περισσότερη οικονομία. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία εξάλλου, δείχνουν ότι οι εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό, έχουν μειωθεί, αφού, σύμφωνα με το INSTAT, το πρώτο τρίμηνο οι εισαγωγές ήταν 11,1% μειωμένες, από την ίδια περίοδο του 2012.

Σύμφωνα πάντα με το ινστιτούτο, αυτή είναι η ισχυρότερη υποχώρηση τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, έχουν αρχίσει να μειώνονται και οι επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εισαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 11,5 %, σε σχέση πάντα με το 2012.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το μόνο θετικό στοιχείο είναι αυτό που αφορά της εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 90% της αύξησης οφείλεται στην εξαγωγή πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των αυξημένων φετινών βροχοπτώσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: