Σχολιάστε

Αλβανία: Προσοχή στο δημόσιο χρέος λέει ο κεντρικός τραπεζίτης στην κυβέρνηση

1017197

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, ο Αντριάν Φουλάνι, εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης για το ύψος του δημόσιου χρέους, σε μια εποχή που τα έσοδα του προϋπολογισμού δεν έχουν την πορεία που έχει προϋπολιγιστεί, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. 

«Οι φορολογικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,8%, κυρίως λόγω της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών.Τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν ελάχιστη αύξηση, της τάξης του 0,3%, αντικατοπτρίζοντας τον αργό ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται σε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού δύο φορές υψηλότερο από τους πρώτους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους» δήλωσε ο κ. Φουλάνι.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τράπεζα της Αλβανίας επισημαίνει ότι η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι η εκπλήρωση του στόχου αυτού, βοηθά στη μείωση των κινδύνων και της αβεβαιότητας. «Το χαμηλό και ελεγχόμενο δημόσιο χρέος δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την ιδιωτική πρωτοβουλία »,τόνισε.

Ο κ. Φουλάνι εκτιμά επίσης, ότι η οικονομική δραστηριότητα της χώρας έχει επιβραδυνθεί, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. «Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 1,7%, το ίδιο με πέρυσι» δήλωσε. Ο διοικητής είπε ακόμα, ότι η δανειοδότηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με ποσοστό 1,2% τον περασμένο Μάρτιο, ενώ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές, ως συνέπεια της κατάστασης στην Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: