Σχολιάστε

Αλβανία: Άνισο το σύστημα υγείας επισημαίνει, σε έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα

Shendetesia

 

Το αλβανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα πιο άνισα στην Ευρώπη και την Ασία, επισημαίνει σε έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Αλβανοί ξοδεύουν, συνολικά, περίπου 750 εκ. ευρώ ετησίως για την ιατρική περίθαλψη, αλλά από αυτό το ποσό, μόνο το 40% καλύπτεται από την κυβέρνηση και το υπόλοιπο 60% είναι υποχρεωμένοι να το πληρώνουν οι ίδιοι.

Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Αλβανία στην 5η θέση στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου οι οικογένειες καταβάλλουν οι ίδιες το μεγαλύτερο μερίδιο στον προϋπολογισμό για την ιατρική τους περίθαλψη, μετά το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, τη Γεωργία και την Αρμενία. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος όρος είναι περίπου 17% ή σχεδόν τρεις φορές μικρότερος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι για το 17% των αλβανικών οικογενειών, το κόστος για την ιατρική τους περίθαλψη είναι καταστροφικό, διότι ξεπερνά το 10% του εισοδήματός τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να επωμισθούν μεγαλύτερο βάρος των εξόδων για την ιατρική τους περίθαλψη, το σύστημα υγείας γίνεται άνισο και ευνοεί τους πλούσιους, ενώ περιορίζεται η πρόσβαση των φτωχών στις βασικές υπηρεσίες υγείας.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: