Σχολιάστε

Νέος αυτοκινητόδρομος καλωσορίζεται από Αλβανία και πΓΔΜ

autostrada_Tirane_-_Elbasan

 

Εκλεγμένοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες αναφέρουν πως αυτοκινητόδρομος 27 χιλιομέτρων που άνοιξε πρόσφατα στην Αλβανία από το Ελμπασάν μέχρι τα Τίρανα θα επισπεύσει την οικονομική ανάπτυξη της συνοριακής περιοχής Αλβανίας-πΓΔΜ.

Ο αυτοκινητόδρομος θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων πΓΔΜ και Αλβανίας, θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να επηρεάσει το εμπόριο μεταξύ Σκοπίων και Τιράνων. Τα ταξίδια από τα σύνορα της πΓΔΜ προς τα Τίρανα χρειάζονταν κατά το παρελθόν δύο ώρες, ωστόσο με το νέο αυτοκινητόδρομο χρειάζεται μόνο μία ώρα.

Ο Μέντι Κίρα, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Trim & Lum στη Στρούγκα, δήλωσε στουςSETimes πως η νέα διαδρομή θα οδηγήσει σε αυξημένη δουλειά για την εταιρεία του στην Αλβανία.

«Για μας, θα σημαίνει αύξηση των επαφών με την άλλη πλευρά. Θα μας δώσει την ευκαιρία ως επιχειρηματίες από την πΓΔΜ να επενδύσουμε στην Αλβανία και αυτοί να επενδύσουν εδώ, έτσι το συμφέρον είναι κοινό. Μέχρι τώρα, είχαμε προβλήματα με την επικοινωνία με τα Τίρανα, επειδή ο δρόμος ήταν πολύ άσχημος. Οι καλές διαδρομές παρακινούν πάντα και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κίρα.

Ο αυτοκινητόδρομος θα επισπεύσει την πρόσβαση επιχειρήσεων της πΓΔΜ στο βασικό Αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου, από το οποίο θα εισέρχονται σε Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.

«Κατασκευάζεται νέος δρόμος στο Δυρράχιο, ο οποίος θα διευκολύνει την πρόσβαση στο λιμάνι. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα εκτείνεται από το Ελμπασάν μέχρι το Δυρράχιο, ωστόσο αυτός που ήδη έχει κατασκευαστεί θα λειτουργεί για όλους μέχρι να δοθεί σε χρήση ο νέος αυτοκινητόδρομος…», δήλωσε ο Κίρα.

Ο Δήμαρχος Στρούγκα Ζιγιαντίν Σέλα δήλωσε στους SETimes πως η βελτιωμένη υποδομή θα φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις στην περιοχή και πέραν αυτής.

«Έχω ήδη βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο και αποτελεί μεγάλη υπόθεση που κατασκευάστηκε εκεί. Το να πας από το Ελμπασάν στα Τίρανα σε μόλις 20 λεπτά αποτελεί θαύμα και θα σημαίνει ανάπτυξη για το σύνολο της συγκεκριμένης περιοχής. Με το άνοιγμα δρόμων, ανοίγουμε και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σέλα.

Ο Νικόλα Γκιουργκιάι, πρόεδρος της εθνικής ένωσης πολιτών Ιλίντεν της πΓΔΜ στα Τίρανα, ανέφερε πως κάτοικοι της περιοχής περιμένουν τον αυτοκινητόδρομο εδώ και χρόνια.

«Μέσω αυτού του αυτοκινητοδρόμου, τα προϊόντα της πΓΔΜ θα βρεθούν εγγύτερα στο λιμάνι του Δυρραχίου… Μέσω του Δυρραχίου, τα προϊόντα της πΓΔΜ θα έχουν την ευκαιρία να φτάσουν πιο εύκολα σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Γκιουργκιάι στουςSETimes.

Για τους Αλβανούς που ζουν στην πΓΔΜ, ο δρόμος θα διευκολύνει συνδέσεις με φίλους και συγγενείς από την άλλη μεριά των συνόρων.

«Έχουμε πολλούς συγγενείς και φίλους στην Αλβανία, τους οποίους επισκεπτόμαστε πολύ πιο συχνά από πριν. Χρησιμοποιούμε το αεροδρόμιο στα Τίρανα πιο συχνά από παλιά, το οποίο είναι πολύ πιο κοντά από αυτό στα Σκόπια. Για να πάμε στα Τίρανα τώρα χρειαζόμαστε μόνο μία ώρα, και για τα Σκόπια τρεις ώρες», δήλωσε ο Φαντίλ Σακίρι, κάτοικος Στρούγκα, στους SETimes.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανέφερε πως ο αυτοκινητόδρομος θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών στην περιοχή.

«Αυτό θα στηρίξει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού. Πρόκειται για ένα μεγάλο μνημείο το οποίο έχει ένα μόνο στόχο, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών», δήλωσε ο Μπερίσα.

 

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: