1 σχόλιο

Η άδεια παραμονής αποσυνδέεται από τα ένσημα και εξαρτάται απλώς από το βιβλιάριο υγείας.

assets_LARGE_t_420_54237029_type12128

 

Απλοποίηση των πολυδαίδαλων διαδικασιών νομιμοποίησης των μεταναστών φέρνει ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης.

Για πρώτη φορά, η χώρα κωδικοποιεί τους 20 νόμους, τα 6 Προεδρικά Διατάγματα και τις 42 κανονιστικές πράξεις που αφορούν στους αλλοδαπούς και τα συμπυκνώνει όλα σε ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 140 άρθρα.

Ευκολότερη πρόσβαση στο καθεστώς τού επί μακρόν διαμένοντος που θα επιτρέπει στον αλλοδαπό να αναζητήσει δουλειά σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θελήσει, μείωση στις κατηγορίες των αδειών διαμονής από 50 σε 19, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών προβλέπονται στον νέο νόμο που μελετάται.

Με αυτόν τον τρόπο, η δικομματική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του νόμου περί ιθαγένειας, που είχε προκαλέσει τριγμούς στο προηγούμενο σχήμα και να εξασφαλίσει τη συναίνεση και την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψήφισή του.

Τον νέο κώδικα μετανάστευσης αναμένεται να φέρει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για το επίμαχο νομοσχέδιο είναι ενήμερο το ΠΑΣΟΚ διά του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου, ενώ τυπικά το «πράσινο φως» αναμένεται και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επιτελείς πιστεύουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει διαφωνίες, αφού το σκαρίφημα του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνει τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει. Στόχος όμως των ιθυνόντων είναι στο νομοθέτημα αυτό να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Η βασική λογική που διατρέχει ολόκληρο τον νόμο, τα βασικά σημεία του οποίου φέρνει στο φως σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», είναι η αποδέσμευση του ζητήματος των μεταναστών στη χώρα από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 20 νόμοι, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 κανονιστικές πράξεις για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την ανανέωση των αδειών των μεταναστών!

Με τον κώδικα μεταναστευτικής πολιτικής, ενοποιούνται όλα σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει 140 άρθρα. Σύμφωνα με αυτόν, όσοι έχουν μακροχρόνιες εθνικές άδειες παραμονής θα μπορούν να λάβουν την «άδεια επί μακρόν διαμένοντος». Με την κάρτα αυτή, οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ετσι τους δίνεται η διέξοδος να αναζητήσουν την τύχη τους και σε άλλα κράτη, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν μέχρι σήμερα, που χρειαζόταν να πάρουν πρώτα ελληνική ιθαγένεια για να μπορέσουν να διαμείνουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Το καθεστώς αυτό χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες του νομοσχεδίου ως «επαναστατικό», αφού πολλά είναι τα παράπονα από όλες τις πλευρές ότι οι μετανάστες «εγκλωβίζονται» στην Ελλάδα της κρίσης, όπου δεν μπορούν να βρουν δουλειά, γεγονός που τελικά τους στοιχίζει και την ανανέωση της άδειας διαμονής τους που εξαρτάται μέχρι σήμερα από τα ένσημα.

Και αυτό αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο, αφού η άδεια αποσυνδέεται από τα ένσημα και εξαρτάται απλώς από το βιβλιάριο υγείας.

Στο ίδιο πνεύμα και η ανανέωση της άδειας για τις οικογένειες, που μέχρι σήμερα προαπαιτούσε εισόδημα -το λιγότερο- 10.200 ευρώ, διευκολύνεται, αφού η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται.

Κατάργηση 20 δικαιολογητικών
Επιπλέον, μειώνονται οι κατηγορίες αδειών διαμονής από 50 κατηγορίες που υπήρχαν σε 19. Οι άδειες εργασίας κατηγοριοποιούνται από 4 σε 1. Με αυτόν τον τρόπο, η γραφειοκρατία για την ανανέωση αδειών μειώνεται, αφού 20 δικαιολογητικά καταργούνται!

Ευνοϊκές ρυθμίσεις δημιουργούνται για τη δεύτερη γενιά μεταναστών. Οσα παιδιά γεννιούνται στη χώρα μας ή όσα πηγαίνουν σχολείο θα λαμβάνουν άδεια «επί μακρόν διαμένοντος».

Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα της ιθαγένειας ξεπερνιέται, αφού όλα τα παιδιά θα μπορούν να είναι νόμιμα, ενώ -στην περίπτωση που το θελήσουν και εφόσον οριστικοποιηθούν οι προδιαγραφές- θα μπορούν να κάνουν αίτηση για ιθαγένεια.

Σημαντική πρόβλεψη είναι και τα λεγόμενα «one stop shop», που θεωρούνται τα «ΚΕΠ των μεταναστών». Σε συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να λαμβάνουν τη νέα τους άδεια, η οποία θα εκδίδεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δύσκολα θα πλαστογραφείται.

Αυτό αναμένεται να λύσει το πρόβλημα των πλαστών εγγράφων που φέρουν κάποιοι μετανάστες. Σκοπός είναι τα συγκεκριμένα κέντρα να βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Είναι μια παλαιότερη πρόταση που επανέρχεται, μόνο που -ελέω μνημονίου- τα κέντρα θα περιοριστούν – ενδεικτικό είναι ότι, από 10 που προβλέπονταν, θα λειτουργήσουν τελικά μόλις 3 στην Αττική

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ – Μ. ΨΑΡΑ

Advertisements

One comment on “Η άδεια παραμονής αποσυνδέεται από τα ένσημα και εξαρτάται απλώς από το βιβλιάριο υγείας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: