Σχολιάστε

Αλβανία: Το κυβερνητικό πρόγραμμα παρουσίασε ο Εντι Ράμα

programi-qeverise-re

 

Στην ένταση της προσπάθειας για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στηρίζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα

Τα Τίρανα θα δώσουν βάρος στην ενίσχυση της συνεργασίας με Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία και στην επίλυση των διμερών θεμάτων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Έντι Ράμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής θα αποτελούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ: «Στόχος μας είναι, όχι μόνο να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, που έθεσαν σε κίνδυνο την μελλοντική ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, αλλά και να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ» ανέφερει το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Έντι Ράμα.

«Το όραμά μας βασίζεται στη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επίσης, η εδραίωση των σχέσεων με τους γείτονές μας, μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία, η ‘ακτινοβολία’ της επίδρασης των οποίων είναι αναμφισβήτητη στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς – κι αυτή η εδραίωση θα βασίζεται σε στρατηγικά σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη και τη σχέση μας με την Ευρώπη» ανέφερε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι άλλος στόχος της νέας αλβανικής κυβέρνησης είναι η επέκταση της συνεργασίας με τη Γερμανία και την Αυστρία, η ανάπτυξη σχέσεων με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και γενικά με όλες τις χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ.

Στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρεται εκτενέστερα και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δικαιώματα των Αλβανών της «Μακεδονίας», του Μαυροβούνιου κι αυτών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο θα αποτελέσουν σταθερή προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Ράμα κάνει αναφορά και στο λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» για το οποίο τόνισε ότι «θα επιδιώξουμε την επίλυση του ‘τσάμικου’, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών σχέσεων».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επισημαίνεται πως η νέα κυβέρνηση θα οικοδομήσει ένα νέο προφίλ στον οικονομικό τομέα για τις επόμενες δύο δεκαετίες, βασισμένο σε τομείς όπως η μεταποίηση, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία, η αγροβιομηχανία, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες.

TO BHMA

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: