Σχολιάστε

Αντιδρά η Αλβανία στο αίτημα για καταστροφή συριακών χημικών

4AC7889959DB95CD9DA4E033433ABCA2

 

Η αλβανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα Τίρανα να γίνει στην αλβανική επικράτεια μέρος της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, λέγοντας πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση -ενώ συγκεντρωμένοι διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο αντιδρώντας σε τέτοιο ενδεχόμενο. 

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στο δρόμο, καθώς αντίθετοι έχουν εμφανιστεί και συγκυβερνώντες βουλευτές.

Το σχέδιο για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, στο οποίο κατέληξαν Δαμασκός και διεθνής κοινότητα στη βάση της συμφωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ, προβλέπει εξουδετέρωση του αποθέματος των χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014 (30 Ιουνίου).

Μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) που επιβλέπει τη διαδικασία στη Συρία, έχει βεβαιώσει την καταστροφή του συριακού εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων -έτσι, η Δαμασκός έχει χάσει την ικανότητα να κατασκευάζει νέα όπλα, και τώρα μένει το δυσκολότερο μέρος της συμφωνίας, η εξουδετέρωση των 1.000 τόνων αποθέματων.

Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα επιβεβαίωσε πως «μας έχουν προσεγγίσει οι ΗΠΑ» για να γίνει μέρος της καταστροφής σε αλβανικό έδαφος. «Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, και η όποια απόφαση θα ληφθεί με διαφάνεια και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Αλβανίας» τόνισε ο Μέτα.

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή αντιδρώντας σε κάτι τέτοιο. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Όχι στα χημικά όπλα» και οι ομιλητές της συγκέντρωσης, κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανέφεραν πως η Αλβανία δεν έχει τις υποδομές να διεξάγει με ασφάλεια την εξουδετέρωση και «δεν μπορεί να γίνει σκουπιδοτενεκές» -όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Συμμαχία εναντίον της Εισαγωγής Αποβλήτων».

Διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί ως πιθανός τόπος για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου. Ανάμεσά τους, εκτός την Αλβανία, είναι και η Γαλλία και το Βέλγιο, όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Νορβηγία είχε επίσης προσεγγιστεί «διερευνητικά», αλλά το Όσλο αρνήθηκε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: