Σχολιάστε

Απορρίπτει η Αλβανία την καταστροφή των χημικών της Συρίας

newego_LARGE_t_1101_54273834_type12713

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην δεχθεί τα χημικά όπλα της Συρίας να καταστραφούν στο έδαφος της Αλβανίας, μετά από τις λαϊκές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μήνυμά του προς των αλβανικό λαό που μεταδόθηκε ζωντανά, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και σε ένδειξη σεβασμού προς την βούλησή του. Ο κ. Ράμα επισήμανε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξέφρασε την πεποίθηση του πώς η απόφαση αυτή δεν κλονίζει την φιλική και στενή αυτή σχέση.

Εξήγησε γιατί θα ήθελε να συμβάλει στην επιχείρηση για τον ειρηνικό αφοπλισμό του καθεστώτος του Άσαντ κάτι που όπως τόνισε θα έδινε μία αξιοπρεπή θέση ανάμεσα στης προοδευτικές χώρες. «Δεν θα έκανα ποτέ κάτι εναντίον σας και πισώπλατα σε βάρος του αλβανικού λαού».

«Είναι αδύνατο για την Αλβανία να εμπλακεί στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο κ.Ράμα και πρόσθεσε: «Δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες υποδομές για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ήταν στο επίκεντρο των επιθέσεων από την αντιπολίτευση που τον κατηγόρησε για έλλειψη διαφάνειας και εξαπάτηση των πολιτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε χθες ότι ο κ. Ράμα προσφέρθηκε οικειοθελώς κατά τη διάρκεια συναντήσεων στη Νέα Υόρκη για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία αλλά το κράτησε μυστικό για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι «η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιθυμούσαν μια τέτοια στάση από την κυβέρνηση των Τιράνων».

Οι αναλυτές θεωρούν την στάση του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος παίρνει αποφάσεις χωρίς διαβούλευση με την κοινή γνώμη σχετικά με ευαίσθητα θέματα, «ερασιτεχνική πολιτική».

Πάντως, στην πρώτη τους επίσημη αντίδραση, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι σέβονται την απόφαση της Αλβανίας και πρόσθεσαν ότι είναι πεπεισμένες πως η εξάλειψή τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και εταίρους τους, με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) καθώς και με τον ΟΗΕ για να διασφαλίσουν την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η εξάλειψη (του προγράμματος) θα ολοκληρωθεί μέσα στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αλβανίας στο Ελμπασάν, Κορυτσά, το Δυρράχιο, Σαράντα, Αυλώνα, Λέζα, Κούκες, Σκόντρα, Αργυρόκαστρο, Κρουγια, Πογραντετς και Μπερατι.

Στο Αργυρόκαστρο μαθητές διαδήλωσαν μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης και προσπάθησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Ενώ στο Δυρράχιο, οι πολίτες απέκλεισαν την είσοδο του λιμανιού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των χημικών όπλων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: