Σχολιάστε

Αλβανία, πΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο συνεργάζονται τους για να βελτιώσουν τις οδικές υποδομές

Αλβανία, πΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο καταπιάνονται με έργα υποδομών για μεταφορές ώστε να βελτιώσουν τα ταξίδια και να αναπτύξουν τοπικές οικονομίες.

MOREAS, TRIPOLI-ATHINEO, MOREAS, 01NOV2010

Αξιωματούχοι μεταφορών και υποδομών συναντήθηκαν στην Οχρίδα τον περασμένο μήνα και συμφώνησαν να ξεκινήσουν την εφαρμογή έργων κατασκευής αυτοκινητοδρόμων το πρώτο τρίμηνο του έτους αυτού για να συνδέσουν τις τρεις χώρες. Συμφώνησαν επίσης να ολοκληρώσουν την κατασκευή του σιδηροδρόμου κατά μήκος του ανατολικού-δυτικού Ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών Αριθ. 8, καθώς επίσης να απελευθερώσουν τις μεταφορές φορτίων.

«Αρχίζουμε να εντατικοποιούμε τη διαδικασία συνεργασίας που αποσκοπεί σε πλήρη εφαρμογή όλων των έργων και των διαθέσιμων κονδυλίων. Η διαδικασία είναι ανοικτή σε όλες τις περιφερειακές χώρες καθώς συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Αλβανίας Έντμοντ Χατζινάστο.

Ο Χατζινάστο ανέφερε πως οι συναντήσεις έχουν συγκεκριμένη πλατφόρμα και είναι δομημένες ώστε να επιλύουν τρέχοντα προβλήματα και να στρέφονται στο μέλλον.

Η Αλβανία ανακοίνωσε έργα οδικών υποδομών στην πρωτεύουσα για κατασκευή αυτοκινητοδρόμων που θα διευκολύνουν σημαντικά τις μεταφορές με την πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο.

Αξιωματούχοι της πΓΔΜ ανέφεραν πως η χώρα θα αρχίσει την κατασκευή δυο αυτοκινητοδρόμων στο δυτικό μέρος της γειτονικής Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, ενώ καταπιάνεται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου στην Ελλάδα.

«Ανακοίνωσα ήδη την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κίτσεβο-Οχρίδα — έργα τα οποία θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2014 — και επίσης η κυβέρνηση της πΓΔΜ καταβάλει προσπάθειες για λήψη ευνοϊκού οικονομικού πακέτου για τον αυτοκινητόδρομο Γκόστιβαρ-Κίτσεβο. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσα τα σχέδιά μας για αποκατάσταση του δρόμου προς τη Ντιμπρα [στα Αλβανικά σύνορα]», δήλωσε ο Μίλε Γιανακιέσκι, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνίας της πΓΔΜ.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο Αριθ. 6, ο οποίος συνδέει το Κοσσυφοπέδιο με το βόρειο-νότιο διάδρομο μεταφορών Αριθ. 10, δήλωσε ο Φεχμί Μουγιότα, υπουργός Υποδομών Κοσσυφοπεδίου.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου στα σύνορα της πΓΔΜ και αναμένουμε να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια». δήλωσε ο Μουγιότα.

Ο Μουγιότα ανέφερε πως οι εργασίες πιθανότατα να συνεχιστούν και στην άλλη πλευρά των συνόρων στην πΓΔΜ, για να συνδέσουν τον αυτοκινητόδρομο αυτό με τον αυτοκινητόδρομο Τέτοβο-Γκόστιβαρ-Κίτσεβο.

«Μόνο αυτή η [ολοκληρωμένη] διαδρομή θα καταστήσει λειτουργικό το διάδρομο Αριθ. 8», πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε [στην ανάπτυξη] του ανατολικού-δυτικού διαδρόμου μεταφορών Αριθ. 8 [καθώς] η σύνδεση των Τιράνων με τα Σκόπια είναι εξαιρετικά σημαντική», πρόσθεσε ο Χατζινάστο.

Η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών σημαίνει αύξηση του εμπορίου μεταξύ των τριών κρατών, και κάποιες επιχειρήσεις της πΓΔΜ θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Αλβανίας ως εναλλακτική του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο Μεντέρες Κούτσι, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής πΓΔΜ στο Τέτοβο.

«Αναμένουμε πως όλες οι διαπραγματεύσεις και συμφωνίες θα ολοκληρωθούν [σύντομα]. Αυτό θα έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Σε περίπτωση που τα προϊόντα μας περνούν από τα Αλβανικά λιμάνια, τότε θα έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στις μακρινές αγορές της Κίνας», δήλωσε ο Κούτσι στους SETimes.

Ειδικοί ανέφεραν πως μόλις ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος στην πΓΔΜ που οδηγεί στα Αλβανικά σύνορα, οι ταξιδιώτες θα φτάνουν στα Τίρανα σε δυο ώρες και στο λιμένα του Δυρραχίου σε τρεις ώρες.

«Αυτό θα επιτρέπει σε μας τους επιχειρηματίες να έχουμε πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στις Αλβανικές ακτές, καθώς επίσης στο Μαυροβούνιο, ακόμα και στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Μέντι Κίρα, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Trim and Ljum στη Στρούγκα, στους SETimes.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: