Σχολιάστε

Socar: Επεκτείνεται σε Αλβανία και Τουρκία

fisiko_aerio_180_2_135852_0n6414_b

Επεκτείνει την επιχειρηματική της παρουσία στην περιοχή η αζέρικη Socar. Μετά την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της στο συγκρότημα πετροχημικών της Τουρκίας Petkim, βρίσκεται στα πρόθυρα εξαγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών της Τουρκίας Petrol Ofisi.

Επίσης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευση δικτύου φυσικού αερίου στην Αλβανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Socar θα εξαγοράσει το μερίδιο της αυστριακής OMV στην Petrol Ofisi, το οποίο ανέρχεται στο 97,5% των μετοχών της εταιρείας. Η εξαγορά θα γίνει μέσω της θυγατρικής της Socar, Socar Turkey Enerji, η οποία έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να επεκταθεί και στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών της γειτονικής χώρας. Κατά το προηγούμενο διάστημα, η Socar διαπραγματεύθηκε με την ΒΡ, αλλά και με άλλες εταιρείες διανομής πετρελαιοειδών για την απόκτηση του δικτύου τους στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου θεωρείται από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Τουρκία. Μέσω της Petkim, στην οποία συμμετέχουν και ιδιωτικά κεφάλαια, προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή διυλιστηρίου, τέρμιναλ προϊόντων πετρελαίου και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Αλίαγα, κοντά στη Σμύρνη.

Σε ό,τι δε αφορά το φυσικό αέριο, τη δραστηριότητά της στην ευρύτερη περιοχή, τη συνδέει αφενός με τον ΔΕΣΦΑ, και αφετέρου με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού ΤΑΡ. Η εταιρεία του τελευταίου πριν από λίγες μέρες υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (ΔΕΠΑ – Edison – BEH) για την πώληση ποσοτήτων αερίου στη Βουλγαρία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: