Σχολιάστε

Shtyhet kohëzgjatja e Lejeve të Qëndrimit

άδεια-παραμονής

Ministria e Brendëshme e Greqisë lajmëron se me vendim të zëvëndës ministrit të brendëshëm, Leonidhas Grigorakos:

 Të gjitha lejet e qëndrimit që skadojnë nga data 01.01.2014 deri në datë 30.04.2014 i shtyhet afati  automatikisht edhe 5 muaj nga data e skadimit pa qënë e nevojshme të paguhet gjobë. 

Gjatë këtij afati pesë mujorë, qytetari i vëndit të tretë konsiderohet se jeton në mënyrë të ligjëshëme në Greqi.

Aplikim për rinovim gjatë kësaj periudhe 5 mujore quhen të vlefshme nëse vërtetohet arsye e veçantë.

 

Ky vendim u morrë për shkak të problemeve të shumta që janë krijuar nga funksionimi i Shërbimeve me një Ndalesë në Drejtoritë e Emigracionit të Drejtorive të Decentralizuara që për shkak të mospatjes të personelit të duhur , arrijnë të shërbejnë një numër shumë të vogël emigrantësh në ditë

Gjithashtu në qakoren e lëshuar nënvizohet se

  1. Emigrantët të cilët lejet e qëndrimit ju skadonin gjatë muajit Dhjetor dhe kanë të drejtë rinovimi, do paguajnë gjobë gjatë aplikimit për rinovim  sepse nuk përfshihen në lehtësimin e lartpërmendur.
  2. Rinovimi i vërtetimeve të aplikimit të tipit A do vazhdoj të bëhet normalisht nga shërbimet si dhe aplimiki dhe nxjerrja e vërtetimeve specifike për qëndrim të ligjëshëm
  3. Do shërbehen normalisht qytetarët e vëndeve të treta që hyjnë për herë të parë, të bazuar në pikat e ligjit 3386/2005 dhe kërkojnë dhënje të lejes të qëndrimit për herë të parë.
  4. Të gjitha kërkesat që janë marrë nga shërbimet deri më sot do kontrollohen pa qënë e nevojshme që të interesuarit të shkojnë sërisht në shërbimet e emigracionit, por duke patur parasysh se hyrja në fuqi transferohet mbas skadimit të afatit 5mujorë
  5. Të lartpërmendurat nuk prekin lejet e qëndrimi që nxirren nga Ministria e Brendëshme të cilat rinovohen normalisht.

 

 

ΕΛ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΕΝΤΑΞΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Ευαγγελιστρίας 2

Τ.Κ. 105 63 Αθήνα

 

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2014

Α.Π.: Οικ. 1858

 

Προς:

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας

Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

 

Εγκύκλιος Αριθ.1

ΘΕΜΑ: «Παράταση ισχύος αδειών διαμονής».

Όπως γνωρίζετε από την 1η

Ιανουαρίου 2014 έγινε έναρξη λειτουργίας όλων πλέον

των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ως

υπηρεσιών μιας στάσης συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών που εδρεύουν στους

νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο όγκο πολιτών τρίτων

χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

Η μετατροπή των ανωτέρω υπηρεσιών σε υπηρεσίες μιας στάσης έγινε για την

καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών και για την αποφυγή φαινομένων

κακοδιοίκησης. Εν τούτοις, η διαδικασία στελέχωσης των υπηρεσιών τόσο με μετατάξεις όσο

και μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη

ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανοποιητική εξυπηρέτηση του κοινού. Για

τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική

ρύθμιση, με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Η ισχύς των αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίες έχουν

εκδοθεί από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων

Διοικήσεων της Χώρας και λήγουν από 1.01.2014 έως και 30.04.2014, παρατείνεται

αυτοδικαίως επί πέντε μήνες από την ημερομηνία λήξης τους, χωρίς την ανάγκη

έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής πράξης. Κατά το ως χρονικό διάστημα της

πεντάμηνης παράτασης ο πολίτης τρίτης χώρας που είναι κάτοχος της σχετικής

άδειας διαμονής είναι νόμιμα διαμένων στην ελληνική επικράτεια. Αιτήματα

ανανέωσης της ισχύς των ως άνω αδειών διαμονής δύναται να γίνουν δεκτά καθ’ όλο

το χρόνο της παράτασης εφ’ όσον τεκμηριώνεται σπουδαίος λόγος».

Συνεπώς θα πρέπει να ενημερώσετε τους ενδιαφερόμενους πολίτες τρίτων χωρών

που προσέρχονται στις υπηρεσίες σας προκειμένου να καταθέσουν αίτηση ανανέωσης ότι

θα πρέπει, πλέον, να προσέλθουν έως δύο μήνες πριν τη λήξη της άδειας διαμονής τους

ΑΔΑ: ΒΙΨΠΝ-ΓΡ1μετά την πεντάμηνη παράταση που χορηγείται. Αυτονόητο είναι ότι στην περίπτωση αυτή

δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) Περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών των οποίων οι άδειες έληξαν κατά το μήνα

Δεκέμβριο 2013 και έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ανανέωσης μέσα σε ένα

μήνα με πρόστιμο θα καταθέτουν κανονικά το αίτημά τους καθώς η άδεια διαμονής

αυτών δεν παρατείνεται.

2) Επίσης η ανανέωση βεβαιώσεων κατάθεσης αίτησης (τύπου Α) θα διενεργείται

κανονικά από τις υπηρεσίες όπως και η έκδοση και ανανέωση ειδικών βεβαιώσεων

νόμιμης διαμονής.

3) Ομοίως θα εξυπηρετούνται κανονικά και οι πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται

για πρώτη φορά βάσει των διατάξεων του ν.3386/2005 και ζητούν τη χορήγηση

αρχικής άδειας διαμονής.

4) Όσες αιτήσεις έχουν ήδη παραληφθεί από τις υπηρεσίες μέχρι σήμερα θα εξεταστούν

χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να υποχρεωθούν να προσέλθουν εκ νέου στην υπηρεσία

λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η έναρξη της ισχύος τους μετακυλίεται μετά τη λήξη της

πεντάμηνης παράτασης.

5) Τέλος σας επισημαίνεται ότι η ισχύς των διατάξεων δεν αφορά τις άδειες διαμονής

που εκδίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες ανανεώνονται κανονικά.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

 

Εσωτερική Διανομή :

1. Γραφείο κ. Υπουργού

2. Γραφείο κ Αναπληρωτή Υπουργού

3. Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής

4. Γραφείο κ. Γεν. Διευθύντριας

5. Γραφείο κ. Νομικού Συμβούλου

6. ΔΜΗΕΣ

7. Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής

(όλα τα Τμήματα της Δ/νσης )

 

albanians.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: