Σχολιάστε

Αλβανία: Σοβαρό πρόβλημα η πολιτική και δικαστική διαφθορά, λέει αμερικανική έκθεση

albanian-parliament_604_355

Στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δημοσιεύθηκε σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνει τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία συνδέονται με την εκτεταμένη διαφθορά σε όλους τους κλάδους της κυβέρνησης, ιδίως στο σύστημα της δικαιοσύνης.

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι «ένα σοβαρό πρόβλημα στην Αλβανία το 2013 ήταν ο αποκλεισμός τον μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε θέματα που συνδέονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς τα πολιτικά κόμματα εστίασαν την προσοχή τους στις εκλογές του Ιουνίου».

«Η ατιμωρησία -αναφέρει η έκθεση- είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τιμωρήσει τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν διαπράξει παραβιάσεις υπήρξαν σποραδικές και όχι συνεχής. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, και δικαστές, καθώς και άτομα με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, συχνά διαφεύγουν από τις αρχές της δικαιοσύνης».

«Μερικοί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν τιμωρηθεί για παραβιάσεις. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι συμμετείχαν με σαφήνεια σε περιπτώσεις κατάχρησης, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους νωρίτερα και εγκαταστάθηκαν σε άλλες κυβερνητικές θέσεις, χωρίς να τους επιβληθεί καμία ποινή» αναφέρει η έκθεση.

Άλλες σοβαρές παραβάσεις της Αλβανίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία και τις φυλετικές διακρίσεις κατά των γυναικών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: