Σχολιάστε

Πολύτεκνοι: Eκτός επιδόματος μετανάστες

αρχείο λήψης

Εκτός του επιδόματος πολυτέκνων αφήνει το υπουργείο Οικονομικών τους μετανάστες που μένουν νόμιμα στην Ελλάδα των οποίων τα παιδιά δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα.

Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών «για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις». Δικαιούχοι μεταξύ άλλων είναι «πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας». Αυτό σημαίνει ότι, μολονότι μια οικογένεια μένει νόμιμα στην Ελλάδα και υποβάλλει κανονικά φορολογική δήλωση, δεν δικαιούται το επίδομα πολυτέκνων αν όλα τα παιδιά της δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Δηλαδή, μια οικογένεια με τρία παιδιά που το ένα παιδί έχει ελληνική υπηκοότητα και τα άλλα δύο δεν έχουν, για τις φορολογικές αρχές δεν θα θεωρείται τρίτεκνη και δεν θα λάβει το επίδομα των 1.500 ευρώ που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Και αυτό αντίθετα με ό,τι ίσχυε με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι οικογένειες δικαιούνταν κανονικά τις φοροαπαλλαγές για τα παιδιά ασχέτως υπηκοότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πολυτεκνικό επίδομα έρχεται να αντικαταστήσει τις φοροαπαλλαγές για τα παιδιά που καταργήθηκαν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το επίδομα τρίτου παιδιού που χορηγούσε ο ΟΓΑ ύψους 177 ευρώ μηνιαίως, το πολυτεκνικό επίδομα ύψους 44 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί και την ισόβια πολυτεκνική σύνταξη ύψους 102 ευρώ μηνιαίως.

Σχολιάστε